Οι σεφ αφήνουν για λίγο τις μαρμίτες και τις κουτάλες τους, σκαλίζουν τις μνήμες τους και ετοιμάζουν για τον «Γ» τα αγαπημένα τους πρωινά. Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου ετοιμάζει αυγά ποσέ με σάλτσα ντομάτας που συνοδεύει με κουλούρι Θεσσαλονίκης και κατίκι Δομοκού.
Υλικά
- 4 αυγά
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 4 φέτες ψωμί σίκαλης
- 2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- 1 ξερό κρεμμύδι, μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/2 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κλαράκι ρίγανη (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα αυγά ποσέ: Γεμίζουμε μέχρι τη μέση μια μέτρια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Ρίχνουμε το ξίδι και μετριάζουμε τη φωτιά. Σπάμε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολάκι, το ρίχνουμε απότομα στην κατσαρόλα με το νερό και το ξίδι και βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι του. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αυγά. Αν θέλουμε να δώσουμε πιο ωραίο σχήμα στα αυγά μας, ψαλιδίζουμε τις «άτακτες» άκρες του ασπραδιού. Ζεσταίνουμε τις φέτες του ψωμιού σε μια φρυγανιέρα ή τοστιέρα. Απλώνουμε πάνω στο ψωμί τη σάλτσα ντομάτας, βάζουμε από πάνω από ένα αυγό ποσέ, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικό: Ο διακεκριμένος σεφ συνοδεύει τα αυγά με κουλούρι Θεσσαλονίκης και κατίκι Δομοκού, γιαούρτι αγελάδος με μαύρες και ξανθές σταφίδες, περιχυμένο με θυμαρίσιο μέλι, φρέσκα σύκα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.