Κείμενο: Γαστρονόμος
Τα spaetzle έχουν προέλευση τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ είναι διαδεδομένα και σε άλλες βόρειες χώρες, όπως η Ελβετία και η Ουγγαρία. Φτιάχνονται με αυγά και αλεύρι και συνήθως συνοδεύουν ψητό κρέας ή σνίτσελ. Είναι από τα πιο εύκολα χειροποίητα ζυμαρικά.
Υλικά
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. νερό (ή γάλα)
- 2 αυγά
- ελάχιστο πιπέρι
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 3 γρ. αλάτι
- 3 λίτρα νερό για το βράσιμο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα. Δεν χρησιμοποιούμε το σύρμα γιατί δεν θέλουμε να εγκλωβίσουμε αέρα στο μείγμα.
"Χτυπάμε"όλα τα υλικά πολύ καλά με την κουτάλα για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει ένας παχύρρευστος χυλός. Έχει την ιδανική πυκνότητα όταν σέρνοντας την κουτάλα στον πάτο του μπολ, δημιουργείται δρόμος που δεν κλείνει αμέσως. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν 3 λίτρα νερό. Όταν κοχλάσει έντονα το νερό, βάζουμε τη ζύμη σε ένα σουρωτήρι με χοντρές τρύπες και πιέζουμε με μια σπάτουλα έτσι ώστε να πέφτει η ζύμη μέσα στο νερό. Άλλος τρόπος είναι να απλώσουμε τη ζύμη σε επιφάνεια κοπής και να κόβουμε μικρά κομματάκια με μια σπάτουλα ή ένα φαρδύ μαχαίρι. Αν έχουμε το δικό εργαλείο, χρησιμοποιούμε αυτό για να τα φτιάξουμε τα σπέτζλε μας. Τα σπέτζλε είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού (θα χρειαστούν 5-6 λεπτά).
Προσοχή: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε 2-3 δόσεις, ώστε να έχουν χώρο στην κατσαρόλα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Μια απολαυστική κλασική συνταγή είναι να τα περάσουμε μετά στο τηγάνι με λίγο βούτυρο και ένα μυρωδικό της αρεσκείας μας.