Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣτο βόρειο τµήµα της Ινδίας σερβίρονται πολύ τακτικά γαλακτοκοµικά προϊόντα, όπως το τυρί πανίρ. Αυτή η παραλλαγή του matar paneer είναι στεγνή, αλλά µπορεί να πάρει πολλές µορφές.
Υλικά
- 450 γρ. τυρί πανίρ ή φρέσκια ανάλατη µυζήθρα, σε κύβους 2,5 εκ.
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος (πωλείται σε βάζα)
- 100 γρ. κρεµµύδι, σε µέτρια καρέ
- 400 γρ. αρακάς
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., σε ξύσµα
- 2-3 πράσινες πιπεριές τσίλι, ψιλο-κοµµένες
- 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε µόνοι µας ή αγοράζουµε έτοιµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουµε προσεκτικά το τυρί για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουµε από το τηγάνι.
Σοτάρουµε ελαφρά το κρεµµύδι στο ίδιο βούτυρο για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να χρυσίσει ελαφρά. Το βάζουµε στην άκρη. Προσθέτουµε 100 ml ζεστό νερό και αλάτι στο βούτυρο και σιγοβράζουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε τον αρακά και τη ζάχαρη, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι σχεδόν να µαγειρευτεί ο αρακάς.
Προσθέτουµε το τηγανητό κρεµµύδι, το τυρί, το τζίντζερ, το τσίλι και το φρέσκο κρεµµυδάκι, και µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε το γκαράµ µασάλα και τα φύλλα κόλιανδρου. Αλατίζουµε και σερβίρουµε.