Συνταγή: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Ερρίκος Μηλιώρης
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύει ψητά κρεατικά ή ψάρια αλλά είναι και από μόνο του ένα θαυμάσιο γεύμα με λίγο ψωμί.
Υλικά
- περίπου 600 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος – αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, αγοράζουμε περίπου 1 κιλό γιατί κατά το καθάρισμα έχουμε μεγάλη φύρα)
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κιτρινόριζας (κουρκουμάς) ή κάρι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, τριμμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένος
Διαδικασία
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει τρυφερός και μαλακός. Τον στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το σκόρδο, το δυόσμο, τον κουρκουμά (ή το κάρι), το λάδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τον αρακά ή απλώς περιχύνουμε το φαγητό την ώρα του σερβιρίσματος. Τρώγεται ζεστό και κρύο.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί της αρεσκείας μας, πατάτες βραστές ή ρύζι πιλάφι. Ο σκορδάτος αρακάς είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για ψητά ή βραστά κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά.