Με λίγη φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας και ψωμί έχουμε ένα πλήρες, χορταστικό γεύμα.
Υλικά
- τα τρυφερά φύλλα από 1 μαρούλι
- τα τρυφερά φύλλα από 1 λόλα πράσινη
- τα τρυφερά φύλλα από 1 λόλα ρόσα
- τα τρυφερά φύλλα από 1/2 ματσάκι ρόκα
- 6 αγκιναράκια συντηρημένα στο λάδι (χύμα ή σε βαζάκια, σε παντοπωλεία και σε σούπερ μάρκετ), κομμένα στη μέση
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 12 ελιές της αρεσκείας μας
- 2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 1/4 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (αν θέλουμε)
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν.
Σαλάτα: Βάζουμε το κρεμμύδι, φρέσκο ή ξερό, σε ένα σουρωτήρι και το αλατίζουμε ελαφρώς. Το τρίβουμε λίγο με το χέρι - με αυτό τον τρόπο γίνεται λιγότερο αψύ.
Πλένουμε τα φύλλα των σαλατικών και τα στεγνώνουμε καλά. Τα χοντροκόβουμε με το χέρι και τα βάζουμε στο μπολ με το ντρέσσινγκ. Προσθέτουμε τα μισά αγκιναράκια, την πιπεριά Φλωρίνης, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα σερβιρίσματος (ή σε ατομικά πιάτα) και γαρνίρουμε με τις ελιές και τα υπόλοιπα αγκιναράκια. Σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί ή παξιμάδια της επιλογής μας και τυρί φέτα ή άλλο που μας αρέσει. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε με αυγά βραστά ή τόνο κονσέρβας.