Το ταπεινό χόρτο του καλοκαιριού, που τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, σε μια απλή αλλά θεσπέσια παρασκευή.
Υλικά
- 700 γρ. αλμύρα, καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια και χοντροκομμένη
- 3 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σας αρέσει), λιωμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 1 μικρό βιολογικό λεμόνι (ή όσο θέλετε)
- χονδρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ντομάτα, με φλούδια και σπόρια, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το λάδι και το σκόρδο. Το τσιγαρίζουμε για 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματιστεί το λάδι, αλλά να μη μαυρίσει το σκόρδο και πικρίσει. Βάζουμε την αλμύρα και την ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Στο τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα, κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με προζυμένιο ψωμί και φέτα βαρελίσια ή τελεμέ.
- Aυτή η συνταγή είναι από τη Φολέγανδρο, αλλά τη βρίσκουμε και στις υπόλοιπες Κυκλάδες.