Ιδιαίτερος και εύκολος μεζές, με μόνη δυσκολία το καθάρισμα της αγκινάρας. Προτιμήστε γραβιέρα πικάντικη, π.χ. ώριμη κρητική, και φέτα βαρελίσια.
Υλικά
8 καρδιές αγκινάρας, κομμένες στα 8
1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
40 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 μικρό λεμονάκι
2 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στα 8, ή 200 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ή θυμάρι ξερά, τριμμένα
10 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
160 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
160 γρ. φέτα, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μυστικά
Συμβουλή για τις αγκινάρες: Αν μέχρι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες αυτές μαυρίσουν, κάνουμε το εξής για να ασπρίσουν: βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να βράσει και ρίχνουμε 100 ml χυμό λεμονιού, 10 γρ. αλάτι, τις αγκινάρες και βράζουμε για 4 λεπτά.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε αγκινάρες σαγανάκι με γραβιέρα και φέτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αγκινάρες για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το σκόρδο και μεταφέρουμε τις αγκινάρες με το λάδι τους σε ταψάκι.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα μανιτάρια, το εστραγκόν, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε για 7-9 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα τυριά.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με το μπούκοβο και σερβίρουμε τις αγκινάρες σαγανάκι.