Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΜοιάζει µε το δικό µας τζατζίκι, αλλά χωρίς το σκόρδο και τον άνηθο. Αντίθετα, οι Ινδοί για να φτιάξουν αυτό το ντιπ χρησιµοποιούν –εκτός από γιαούρτι και αγγούρι– ντοµάτα, σπόρους µουστάρδας και φύλλα κόλιανδρου. Σχεδόν σε κάθε ινδικό γεύµα σερβίρεται ένα πιάτο µε γιαούρτι, για να δροσίζει από τα καυτερά ή πικάντικα πιάτα.
Υλικά
- 450 γρ. αγγούρια
- 1 µεγάλη ώριµη ντοµάτα (προαιρετικά)
- 310 ml στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι µαύρης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
- 1 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού (προαιρετικά)
- αλάτι
Διαδικασία
Περνάµε στον τρίφτη τα αγγούρια και ψιλοκόβουµε τις ντοµάτες. Βάζουµε τα αγγούρια και τις ντοµάτες σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουµε για 20 λεπτά, να στραγγίξουν από όλα τα περιττά υγρά τους. Τα µεταφέρουµε σε ένα µπολ, προσθέτουµε ανακατεύοντας το γιαούρτι και αλατίζουµε.
Για την τελική καρύκευση (tarka) ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε τους σπόρους µουστάρδας, σκεπάζουµε και ανακινούµε το σκεύος µέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι. Περιχύνουµε µε το αρωµατισµένο λάδι το γιαούρτι και για το σερβίρισµα πασπαλίζουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, αν θέλουµε