Η χωριάτικη επιδέχεται πλήθους παραλλαγών και προσθηκών και, με ένα μαγικό τρόπο, της ταιριάζουν όλα, ακόμα και τα φασολάκια με τις λιαστές ντομάτες. Σερβίρουμε αυτή τη σαλάτα και ως ελαφρύ βραδινό πιάτο.
Υλικά
- 1 κιλό φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 8 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μέτριο αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 10-12 ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 150 γρ. φέτα πικάντικη, σε κυβάκια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την χωριάτικη σαλάτα με φασολάκια, φέτα και λιαστές ντομάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό, για να σταματήσουμε τον βρασμό και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
- Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια σαλατιέρα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, σκορπίζουμε τις ελιές, την κάππαρη, τον βασιλικό, αλατοπίπερο και τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι και τον χυμό λεμονιού με ένα πιρούνι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Μεταφέρουμε σε μπολ όση ποσότητα θέλουμε.