Μια απλούστατη, καυτερή και μυρωδάτη μακαρονάδα με καταγωγή από το Κάπρι που θα ετοιμάζουμε ξανά και ξανά. Περισσότερες συνταγές θα βρείτε στο μεγάλο αφιέρωμά μας «Ο γύρος της Ιταλίας σε 10 μακαρονάδες».
Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι
500 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους)
2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
2-3 καυτερές, ξερές πιπερίτσες (πεπεροντσίνι) ή όσες αντέχουμε, ψιλοκομμένες
τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, πλατύφυλλο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπερίτσες για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη μισή ποσότητα βασιλικού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα, σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βγάζουμε με πιρούνα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με το λίγο νερό που θα μεταφέρουν. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και τραβάμε από τη φωτιά. Σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, σε κάθε πιάτο ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τριμμένο τυρί grana padano και μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.