Μια φινετσάτη ινδική σούπα αμυγδάλου που αξίζει να δοκιμάσετε. Σερβίρεται ως ελαφρύ γεύμα ή ως πρωτότυπο ορεκτικό σε γιορτινά καλέσματα.
Υλικά
25 αμύγδαλα, με το φλούδι τους
750 ml ζωμός λαχανικών
10 γρ. βούτυρο αγελάδας
15 γρ. αλεύρι
3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο αμυγδάλου
30 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μερικά φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
λίγο φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ινδική σούπα αμυγδάλου, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα τα αμύγδαλα σε άφθονο νερό για 5 λεπτά, μέχρι η φλούδα τους να φουσκώσει και να μαλακώσει. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε.
- Τα αλέθουμε σε δυνατό πολυκόφτη μαζί με λίγο από τον ζωμό λαχανικών, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής, σχετικά πυκνή πάστα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε την πάστα αμυγδάλου και μαγειρεύουμε για 10 δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κόμποι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το έλαιο αμυγδάλου και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε, για πιο λεία υφή, τη χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη και τη σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου και τα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού.