Τη χρησιμοποιούμε για να μαρινάρουμε λεπτά φιλέτα ψαριών ή φέτες λαχανικών, αφήνοντάς τα για μισή ώρα ώστε να «μισοψηθούν» και να αρωματιστούν. Τα σερβίρουμε στραγγισμένα ή, αν δεν αγαπάμε τα ωμά, ποσαρισμένα για λίγο στο υγρό της μαρινάδας. Μαρινάρουμε, βέβαια, και κοτόπουλο ή κρέας και το ψήνουμε κανονικά.
Υλικά
400 ml νερό
120 ml χυμός λεμονιού
120 γρ. ζάχαρη
2 ξυλάκια γλυκόριζας, ελαφρώς κοπανισμένα (προαιρετικά -είναι η ρίζα πολυετούς φυτού με γλυκιά, ιδιάζουσα γεύση- σε ξυλάκια, σε καλά μπαχαράδικα, όπως αυτά στην Ευριπίδου)
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κουτ. γλυκού σποράκια καρδάμωμου, καλά κοπανισμένα (λέγεται και κακουλέ, έχει λεμονοπιπεράτη γεύση και το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλυκόξινη μαρινάδα αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το νερό με το λεμονοχυμό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να «βγάλουν» τα υλικά το άρωμά τους.
- Αποσύρουμε τη γλυκόξινη μαρινάδα.