Ένα ιδιαίτερο λαδερό με κάμποσα μυστικά νοστιμιάς. Ένα από αυτά είναι η χρήση του ελαιολάδου. Χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα στο μαγείρεμα και με το υπόλοιπο, ωμό, περιχύνουμε το έτοιμο πλέον φαγητό. Έτσι έχουμε όλο το μπουκέτο αρωμάτων και τη φρεσκάδα του ελαιολάδου στο πιάτο μας.
Υλικά
450 γρ. κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 3-4 εκ.
300 γρ. πράσο, σε φέτες 0,5 εκ.
200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 γρ. μαύρες σταφίδες
420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το τσίλι και τον κουρκουμά, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το κουνουπίδι και τις πατάτες. Σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα ντοματάκια, αλατοπίπερο και 200 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.