Το κλασικό αμερικανικό «βρώμικο» συναντά την παραδοσιακή πηλιορείτικη συνταγή.
Υλικά
- 1 ψωμάκι της αρεσκείας μας (ή 2 μεγάλες φέτες ψωμιού)
- 1 μέτριο λουκάνικο (κατά προτίμηση χωριάτικο ή αγριογούρουνου – τα βρίσκουμε πλέον και σε αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εξαιρετικά είναι αυτά από τη φάρμα Φωτιάδη)
- 1/2 πράσινη πιπεριά κέρατο, καθαρισμένη από κοτσάνι και σπόρια
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από κοτσάνι και σπόρια
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι της αρεσκείας μας
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να πιει τα υγρά της, να μελώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε τη ρίγανη στο τέλος για να μείνει ζωντανό το άρωμά της.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το λουκάνικο σε 2-3 κομμάτια ή σε ροδέλες αν δεν χωράει στο ψωμάκι που έχουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το λουκάνικο στο λίπος που θα βγάλει, χωρίς δηλαδή να προσθέσουμε άλλη λιπαρή ουσία. Αν το βάλουμε ολόκληρο, το ψήνουμε αφού το χαράξουμε με ένα μαχαίρι σε μερικά σημεία και από τις δύο μεριές.
Μόλις ροδίσει καλά και έχουν «στάξει» τα πιο πολλά λιπάκια του, το βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει από το περιττό λίπος. Απλώνουμε τη σάλτσα στο ψωμάκι, βάζουμε το λουκάνικο ή τα κομμάτια του λουκάνικου, κλείνουμε και απολαμβάνουμε.
Συμβουλή: Πολλαπλασιάζουμε τα υλικά ανάλογα με τα... στόματα που έχουμε να ταΐσουμε ή την όρεξή μας.