Αντί να το αγοράσουμε, φτιάχνουμε μόνοι μας γάλα αμυγδάλου. Σπιτικό, χωρίς συντηρητικά, με τους χουρμάδες να του δίνουν γεύση και γλύκα, είναι ό,τι πρέπει για τον καφέ, το πρωινό και τα γλυκά μας.
Υλικά
1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, με το φλούδι τους, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
750 ml νερό
τα σποράκια από 1/2 λοβό βανίλιας
3-5 χουρμάδες, μουλιασμένοι για 30 λεπτά σε νερό, μέχρι να μαλακώσουν
Μυστικά
Πως το χρησιμοποιούμε
· Ως ρόφημα για το πρωινό, σκέτο ή με νιφάδες δημητριακών ή με γκρανόλα.
· Στη ζαχαροπλαστική, αντικαθιστώντας το αγελαδινό γάλα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το σπιτικό γάλα αμυγδάλου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα αμύγδαλα από το νερό όπου μούλιασαν και τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη μαζί με τα 750 ml νερό. Τα δουλεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά και να φτιάξουμε ένα μείγμα ρευστό.
Σουρώνουμε το μείγμα μέσα από ένα τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτηράκι μέσα σε μπολ.
Στύβουμε καλά την πούλπα του αμυγδάλου για να βγάλει όλα τα υγρά της. Κρατάμε το υγρό στο μπολ, αλλά δεν πετάμε την πούλπα που έμεινε στο τουλπάνι – τη φυλάσσουμε για άλλη χρήση, π.χ. σε σάλτσα για κοτόπουλο.
Ρίχνουμε ξανά το υγρό στον (καθαρισμένο) κάδο του πολυκόφτη και προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και τους χουρμάδες. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα εντελώς λείο υγρό.
Το σερβίρουμε αμέσως ή το διατηρούμε στο ψυγείο έως 3 ημέρες.