Υλικά
- 800 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε χοντρές φέτες 4 - 5 εκ.
- 40 ml κονιάκ
- 30 ml σάλτσα σόγιας
- 10 ml ξίδι βαλσαμικό
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη)
- 2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 2 μήλα, κατά προτίμηση ξινόμηλα, καθαρισμένα, σε κυβάκια 2 - 3 εκ.
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη σόγια και το ξίδι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το λεμόνι, το τζίντζερ, το σέλερι και το μήλο, αλάτι (με φειδώ, διότι η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά αλμυρή), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 50 ml νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Σερβίρουμε το κρέας με τη λιγοστή πικάντικη σάλτσα του και τα κομμάτια μήλου.
Συνοδεύουμε με απλό πιλάφι και ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και λαδόξιδο με μπαλσάμικο και ξύσμα πορτοκαλιού.
Στο ποτήρι μας Ροζέ από Μοσχοφίλερο ή Αγιωργίτικο.