Κείμενο: Tina Webb
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ μαρινάδα που χρησιμοποιούμε κάνει το κρέας πολύ ζουμερό ενώ του δίνει και μια σπιρτάδα, γι'αυτό όση περισσότερη ώρα αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί τόσο το καλύτερο.
Υλικά
- 500 γρ. αρνίσιο μπούτι (ή σπάλα), σε κύβους των 2,5 εκ.
- 500 γρ. μοσχαρίσια κόντρα, σε κύβους των 2,5 εκ.
Για τη μαρινάδα
- 2 γεμάτες κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου και βιολογικού)
- 1 τριμμένο μικρό ξερό κρεμμύδι
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
Διαδικασία
Το μαρινάρισμα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Μαρινάρουμε χωριστά τους κύβους αρνιού και μοσχαριού για τουλάχιστον 3 ώρες (έως το πολύ 24 ώρες), στο ψυγείο. Τους στραγγίζουμε, τους σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τους λαδώνουμε, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε εναλλάξ στα καλαμάκια. Ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος περνάμε (αν θέλουμε) κομμάτια από πιπεριές και ξερό κρεμμύδι.
Το ψήσιμο:
- Στα κάρβουνα ή σε ψησταριά αερίου (σε μαντεμένια πλάκα ή στη σχάρα).
- Στο γκριλ: Αρχικά στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, για 16 - 20 λεπτά.
Τα συνοδευτικά:
Ταιριάζει μια γιαουρτόσαλτσα με πάπρικα και σκόρδο: Ανακατεύουμε 1 - 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη, 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα, και αλάτι. Με αυτήν τη σάλτσα συνοδεύουμε τα σουβλάκια, σκέτα, ως ντιπ.
Μια ιδέα για τυλιχτά σουβλάκια είναι η εξής: Ψήνουμε πίτες αραβικές (ή πίτες για σουβλάκια) για 1 - 2 λεπτά και στην καθεμία βάζουμε τους κύβους από 1 καλαμάκι, 1 - 2 φέτες ντομάτας, 1 - 2 κουτ. σούπας μείγμα από ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα (φρέσκια ή ξερή και τριμμένη), 1 κουτ. σούπας από την προαναφερθείσα γιαουρτόσαλτσα και 1 κουτ. σούπας φουντούκια, καβουρδισμένα για 2 - 4 λεπτά σε δυνατό γκριλ και χοντροσπασμένα.
Μυστικό: Επειδή η μαρινάδα περιέχει πελτέ, χρωματίζει κόκκινους όλους τους κύβους του κρέατος και δεν ξεχωρίζει εύκολα το μοσχάρι από το αρνάκι. Γι’ αυτό, μαρινάρουμε κάθε κρεατικό σε διαφορετικό μπολ, για να τα ξεχωρίσουμε και να τα μοιράσουμε ισόποσα σε κάθε καλαμάκι.