Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣαρδέλες ψητές με λάδι και λεμόνι. Το μεγαλείο της απλότητας στην μαγειρική αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο
Υλικά
- 16 µεγάλες σαρδέλες, καθαρισµένες από λέπια και εντόσθια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 5 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 1/2 λεµόνι, κοµµένο σε λεπτές µισές φέτες
- χοντρές φέτες λεµονιού
Διαδικασία
Πλένουµε καλά τις σαρδέλες και τις στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί.
Αναµειγνύουµε το λάδι µε τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε γενναία. Αλείφουµε µέσα-έξω κάθε ψάρι µε το λάδι και βάζουµε µερικές λεπτές φέτες λεµονιού στην κοιλιά τους.
Προθερµαίνουµε το γκριλ και λαδώνουµε ελαφρώς ένα ταψί. Απλώνουµε τις σαρδέλες στο ταψί, τις περιχύνουµε µε όσο από το λαδολέµονο έµεινε και τις ψήνουµε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να γίνουν. Σερβίρουµε µε τις χοντρές φέτες λεµονιού.