Συνταγή: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο παφίτικο “γαλένο” ψωμί με σοκολάτα
Υλικά
- 275γρ αλεύρι χωριάτικο
- 50γρ βούτυρο
- 5γρ ξηρή μαγιά
- Λίγη ζάχαρη
- 125γρ γάλα
- 1 αυγό
- βανίλια
- 100γρ σοκολάτα (κουβερτούρα)
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε με το αλεύρι.
Σε ένα μικρό μπωλ, κτυπάμε το αυγό και τη βανίλια με πηρούνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε τη μαγιά. Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε τα 3/4 από το κτυπημένο αυγόκαι ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό, με διαστάσεις 20*30εκ περίπου. Απλώνουμε πάνω τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε σε βαθύ ορθογώνιο ταψί για κέϊκ, καλυμμένο με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Aλείβουμε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50’ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.