Τρέξτε στον ιχθυοπώλη σας και προμηθευτείτε φρέσκα μπαρμπούνια για αυτή τη συνταγή. Τηγανίζουμε τα ψάρια και σερβίρουμε με σάλτσα από σκόρδο, κρεμμύδι, δάφνη και δεντρολίβανο.
Υλικά
- 1 κιλό μπαρμπούνια, καθαρισμένα
- 300 ml λάδι
- 150 ml ξίδι, από κόκκινο κρασί
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 φύλλα δάφνης
- τα «φύλλα» από 1 μικρό κλαράκι δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο πολύ καλά, μέχρι να γίνει σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε ελαφρώς τα μπαρμπούνια (δεν χρειάζεται να τα αλευρώσουμε), μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα, για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα μεταφέρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθούν) σε ένα σκεύος με καπάκι και κρατάμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα να καβουρδιστεί ελαφρώς και στη συνέχεια το ξίδι και τη ζάχαρη μαζί με αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να δέσει. Περιχύνουμε τα τηγανισμένα ψάρια, έτσι ώστε η σάλτσα να τα σκεπάζει. Τρώγονται κρύα. Διατηρούνται περίπου 4 ημέρες, εντός ψυγείου.
Στο ποτήρι μας μια Ρετσίνα ή μια δυναμική Σαντορίνη.