Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΖύμη σοκολατένιας βάφλας, κρέμα και σος σοκολάτας... Μια βάφλα για τους λάτρεις της σοκολάτας
Υλικά
Για τη ζύμη σοκολατένιας βάφλας
- 100 γρ. κακάο
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. αλάτι
- 4 αυγά
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- 300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 150 γρ. ζάχαρη
Για την κρέμα σοκολάτα
- 260 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 320 γρ. κουβερτούρα περίπου 65% κακάο, ψιλοκομμένη
- 5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
Για τη σος σοκολάτα
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
- 120 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο
Διαδικασία
Ζύμη: Βάζουμε το βούτυρο και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην καεί (50° C). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ρούμι. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά και δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα. Αφήνουμε το χυλό για 30 λεπτά κατά μέρος να φουσκώσει λίγο και να ωριμάσει. Ψήνουμε τις βάφλες στο ειδικό σκεύος, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του.
Κρέμα σοκολάτα: Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε πολύ κρύο νερό, για να μαλακώσει, και αφήνουμε κατά μέρος. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και το γάλα σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε με τα χέρια για να στραγγίσει. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος. Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ έως ότου γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι). Μόλις το σοκολατένιο μείγμα φτάσει στους 40° - 45° C (να το αισθανόμαστε χλιαρό στα χείλη), ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 1 ώρα).
Σος σοκολάτα: Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε 3 δόσεις, φροντίζοντας να ενσωματωθεί η πρώτη δόση προτού ρίξουμε την επόμενη.
Συναρμολόγηση: Βάζουμε μια βάφλα σε ένα πιάτο, από πάνω λίγη κρέμα σοκολάτα και περιχύνουμε με σος σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.