Κείμενο: Φώτης Χρυσανθίδης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια ιδιαίτερη συνταγή για μαρμελάδα σύκο με μαύρη κουβερτούρα και γλυκιά Μαυροδάφνη, με ωραία υφή και σοκολατένια γεύση.
Υλικά
- 1 κιλό σύκα, καθαρισμένα
- 1 κούπα κρασί Μαυροδάφνη
- 3 κούπες ζάχαρη
- 200 γρ. μαύρη κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Μυστικά
- Για να δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα, βάζουμε μία κουταλίτσα σε ένα πιάτο. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει, και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, ανοίγοντας «δρόμο». Αν αυτός ο «δρόμος» μείνει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Προσέχουμε να μην την παραβράσουμε, γιατί θα σφίξει πολύ, θα γίνει πολύ γλυκιά και η υπερβολική γλυκύτητα θα επισκιάσει τη γεύση και το άρωμα του σύκου. Επίσης, μπορεί να κρυσταλλώσει. Έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι όσο είναι καυτή η μαρμελάδα φαίνεται πιο ρευστή από όσο είναι στην πραγματικότητα, και αυτό θα το διαπιστώσουμε αφού κρυώσει.
Διαδικασία
- Για τη μαρμελάδα, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από την κουβερτούρα, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στη μέση, έτσι ώστε να μη βράζει πολύ έντονα το μείγμα, και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά, για να μην κολλήσουν τα σύκα στον πάτο.
- Σταδιακά τα σύκα θα διαλυθούν μέσα σε ένα πυκνό σιρόπι. Κάποια κομμάτια, όμως, μπορεί να παραμείνουν. Μόλις δέσει η μαρμελάδα (μετά από περίπου 20-30 λεπτά), ρίχνουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας, σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσουν και η μαρμελάδα να γίνει σοκολατένια, και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και γεμίζουμε βάζα.