Κείμενο: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Προετοιμασία: 25΄, Ψήσιμο: 30΄
Yλικά (για 10 μερίδες)
150 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο
100 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
80 γρ. ηλιέλαιο
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
20 γρ. κακάο
1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη
180 γρ. φουντούκια, σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαστάσεων 20x20 εκ.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί).
Φροντίζουμε ώστε να μην πέφτουν υδρατμοί και νερό στη σοκολάτα, γιατί την καταστρέφουν.
Ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα και να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα έως ότου φουσκώσουν και ασπρίσουν.
Ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα το ηλιέλαιο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο μείγμα των αυγών (η σοκολάτα θα πρέπει να έχει λιώσει λίγο, να μην είναι καυτή).
Ενσωματώνουμε το αλεύρι, το κακάο και τη βανιλίνη ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).
Ενσωματώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα φουντούκια. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά.