Ο ταραµάς καθορίζει τα πιάτα στα οποία συµµετέχει. Ας αρχίσουµε από τα κλασικά και δοκιµασµένα: παραδοσιακή ρετσίνα µε ρουστίκ υπόσταση (όχι οι πολύ φινετσάτες της νέας εποχής), αλλά και λευκά κρασιά, όπως είναι µια κρητική Βηλάνα ή ένα σαντορινιό Νυχτέρι, που να έχει τα χρονάκια του. Το ισπανικό σέρι fino αποτελεί πάντα µια θαυµάσια επιλογή. Πολύ ενδιαφέρον ήταν το ταίριασµα του ταραµά µε µια δύσκολη γαλλική ποικιλία, το Roussanne (οινοποιείται από την οινοποιία Μανουσάκη στην Κρήτη). Κλασικός επίσης συνδυασµός το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Μπορείτε, επίσης, να δοκιµάσετε τη λευκή αέρινη ταραµοσαλάτα σας (χωρίς ψωµιά και πατάτες) µόνο µε ελαιόλαδο και λεµόνι, µε µια δροσερή χρονολογηµένη Σαµπάνια.