Το σκεφτόμουν για μέρες και όταν αντίκρισα τον κόσμο, το εγκάρδιο καλωσόρισμα της Έλενας και αμέσως μετά, τον μπουφέ του προγεύματος και τα πρόσχαρα πρόσωπα, άρχισα να αλλάζω στάση για αυτό που νόμιζα πως με περίμενε στο μάθημα της Lidl Food Academy για τα Πασχαλινά Ζυμώματα.
Περίμενα θεωρίες, περίμενα αυστηρά γραμμάρια και δύσκολες τεχνικές, περίμενα άγχος, απρόσωπη εκτέλεση, βαθμολογίες και βλέμματα αφ’ υψηλού. Αυτό που έζησα όμως, με εξέπληξε ευχάριστα αλλά μισό, περίμενε να στα πάρω απ΄την αρχή!
Είσαι που λες, νέα, ωραία - λέμε τώρα - και αγαπάς τη μαγειρική. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα, δηλώνεις συμμετοχή και περιμένεις να κληρωθείς για ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν μαθήματα μαγειρικής στο νησί! Και λες σιγά που θα είμαι εγώ αυτή, αλλά πού ξέρεις… Ε λοιπόν, δήλωσα δύο φορές ενδιαφέρον και την τρίτη κέρδισα μια θέση. Δύσκολο, δεν το λες. Χώρια που κάθε θέση στη Lidl Food Academy είναι για 2 άτομα! Μεταξύ μας, για το επόμενο μάθημα, έχω σατανικό σχέδιο να βάλω όλη την παρέα να δηλώσει συμμετοχή ώστε σίγουρα κάποιος από εμάς να κληρωθεί και να με ξαναπάρει μαζί του. Δεν το άκουσες από εμένα.
Που λες, και φτάνεις στην άδεια Στασικράτους πρωί Σαββάτου, όπου καλά-καλά δεν έχουν ανοίξει τα καταστήματα, κι εκεί που ψάχνεις το νούμερο 34, την προσοχή σου τραβά το πανέμορφο λευκό κτήριο της Lidl Food Academy με την πασχαλινή βιτρίνα και γεμάτο χαρούμενες φάτσες! Και παρόλο που έχεις να περάσεις το rapid test, να φορέσεις ποδιά, να βάλεις το καρτελάκι της ομάδας σου και να σερβιριστείς πρωινό προτού κάτσεις στο τραπέζι, όοοολη αυτήν την ώρα, την προσοχή σου τραβά ο υπέροχος χώρος.
Όσο κάνεις όλα αυτά, το κεφάλι σου γυρνά ασταμάτητα στα υπέροχα φυτά, τις μεγάλες τζαμαρίες, την υπέροχη αυλή, τους τέλεια εξοπλισμένους πάγκους που σπάνια χαίρεσαι τόσο αστραφτερούς και κυρίως, τα φιλόξενα χαμόγελα των Σεφ. Του Κωνσταντίνου Πετεβίνου και των ακούραστων βοηθών του, του Γιώργου και του Στέλιου. Τους τρε-λά-να-με στις ερωτήσεις! Αλλά ήταν τόσο εκπληκτικοί!
Το μάθημα ξεκινά. Λίγο αφού καθίσεις, η οθόνη ανάβει και ο Σεφ ξεκινά τις όμορφες ιστορίες γύρω από τις δημιουργίες της ημέρας, τα Πασχαλινά Ζυμώματα! Το πολύ ενδιαφέρον στο μάθημα είναι πως ο Σεφ δεν σου μιλά απλά για τις συνταγές αλλά σε βάζει στον χώρο και τον χρόνο κάθε συνταγής. Σου εξηγεί τον τρόπο ζωής, τα έθιμα, τις συνήθειες και τις ύλες.
Αν είσαι λίγο παιδί της πόλης και δεν είχες ποτέ επαφή με χωριό, κοτούλες και άλλα βουκολικά, όπως εγώ, τότε μάλλον δεν έχεις ιδέα για τα πολύ σημαντικά αυτής της ζωής. Για παράδειγμα, δεν είχα ιδέα ότι τέτοια εποχή στα χωριά, οι κοτούλες παθαίνουν άνοιξη και γεννοβολάνε αυγά ωσάν παλαβές. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν με το απόθεμα αυγών είναι ότι νηστεύουμε. Θα μου πεις γιατί είναι πρόβλημα. Θα σου πω ότι όοοολα αυτά τα αυγά κάτι έπρεπε να τα κάνουν οι νοικοκυρές. Γι’ αυτό κάθε Πάσχα η κατανάλωση αυγών είναι εξωφρενική σε κάθε συνταγή και έθιμο. Θα τα βάψεις, θα τα βάλεις στις φλαούνες, στα κουλούρια, στα τσουρέκια και τις πασκιές, θα τ’ αλείψεις σε ό,τι φτιάξεις και γενικώς, άλλη δουλειά δεν θα κάνεις μετά την Ανάσταση, απ΄το να τρως αυγά.
Ο Σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος, στη συνέχεια μάς ταξίδεψε και σε άλλα πολλά έθιμα του Πάσχα και μας έδειξε ένα-ένα τα ζυμώματα λες κι επρόκειτο για κάτι απλό. Έμενε μονάχα να μας αποδείξει ότι το ίδιο εύκολο θα ήταν και για εμάς. Γιατί μπορεί όλοι να απολαμβάνουμε να τρώμε φλαούνες, μαστιχωτά τσουρέκια και περίτεχνα πασχαλινά κουλούρια, αλλά ελάχιστοι ξέρουμε ή τολμούμε να τα φτιάξουμε. Εντάξει, σίγουρα κάποιοι ανάμεσά μας δοκίμασαν κιόλας αλλά απέτυχαν οικτρά. Μια φίλη μου, δεν την ξέρετε.
Μετά λοιπόν από τον ''Μεγάλο Καυγά του Πάσχα'', αν δηλαδή οι φλαούνες μας θα έχουν τελικά σταφίδες ή όχι, μάθαμε το τέλειο μυστικό για τη γρήγορη προετοιμασία του μπελαλίδικου σουσαμιού -του βασανιστικού γκλίτερ της μαγειρικής, κατά τον Σεφ. Αντί να βράζεις, να στίβεις σε πετσέτα και να πασπαλίζεις μετά το σουσάμι σου σε κάθε τι που φτιάχνεις, μπορείς απλά να το ρίξεις απευθείας μέσα στο χτυπημένο αυγό και να κάνεις την επάλειψη μια κι έξω. Μόλις γλίτωσες 10 ολόκληρα λεπτά. Ευχαριστούμε Σεφ!
Σειρά είχαν οι άνετοι πάγκοι, οι υπερσύγχρονοι φούρνοι και τα ράφια γεμάτα εργαλεία και φρέσκα υλικά Lidl. Όλοι μυρίζαμε ασταμάτητα τη νέα υγρή βανίλια στο βαζάκι από ξύσμα φασολιού βανίλιας που μόλις έφερε η Lidl και απολαμβάναμε τις προσπάθειες του Ιορδάνη να μας δείξει τις παραδοσιακές στρογγυλές πασκιές που φτιάχνουν στην Πάφο. Στη συνέχεια, τα φτιάξαμε όλα, όλοι μας! Από τις σούπερ γρήγορες φλαούνες και τις υπέροχες πασκιές με κοτόπουλο - πολύ εμπνευσμένη παραλλαγή! - μέχρι παραδοσιακά κουλούρια με πορτοκάλι.
Ας το παραδεχτούμε όμως, τέλειες οι φλαούνες, υπέροχα τα κουλουράκια πορτοκάλι αλλά ο λόγος που ήμασταν όλοι εκεί ήταν τα τσουρέκια! Στην παρουσίαση της πανεύκολης συνταγής με περγαμόντο από τον Σεφ, δεν άκουγες κιχ, ενώ την ώρα της δημιουργίας κοιτιόμασταν όλοι με απορία γιατί σίγουρα κάτι ήταν λάθος, αποκλείεται να είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις σούπερ μαστιχωτό τσουρέκι! Κανένα λάθος όμως. Αν κι εσύ έχεις αποτύχει στα τσουρέκια σου, είτε στο φούσκωμα, είτε στην υφή ή τη γεύση, ψάξε τη συνταγή του Σεφ Πετεβίνου στη σελίδα των συνταγών της Lidl Food Academy. Φέτος, θα δοκιμάσεις τα πιο αρωματικά, αφράτα και γεμάτα ίνες τσουρέκια και μάλιστα από τα χεράκια σου!
Η Στασικράτους γέμισε μυρωδιές, ταψιά μπαινόβγαιναν, οι φούρνοι γέμιζαν ασταμάτητα και το κρασί έρεε στα ποτήρια μας, όσο δημιουργούσαμε τα πιο εμπνευσμένα πασχαλινά ζυμώματα που είχα φτιάξει ποτέ, αυτό το υπέροχο μεσημέρι της 16ης Απριλίου! Ο Σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος, η Έλενα, ο Γιώργος και ο Στέλιος, ακούραστοι όλοι γύρω μας, δοκίμαζαν με όρεξη και χαμόγελο όλα όσα ξεφουρνίζαμε και είχαν για τον καθένα μας, ένα ξεχωριστό κοπλιμέντο.
Στον ξέγνοιαστο χωροχρόνο της Lidl Food Academy, τόσο έξω και μακριά από τα δύσκολα της καθημερινότητας, έζησα μια πραγματικά πολύ γλυκιά εμπειρία δημιουργίας, ένα ξεχωριστό διάλειμμα που σίγουρα θέλω να ξαναζήσω. Τρέχω να δηλώσω ξανά συμμετοχή!