Εδώ και 16 χρόνια, η Μαριλένα Ιωαννίδου ερευνά την παράδοση και ιστορία της Κύπρου με άξονα την κουζίνα και τον πολιτισμό γύρω απο το φαγητό. Σκοπός η διάσωση και προβολή της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, με τρόπο που να αναβαθμίζει την εικόνα των παραδοσιακών μας καταβολών, έτσι ώστε να γίνουν μέρος της ζωής μας σήμερα.
Μετά από πολλές παρουσιάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, συμμετοχές σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, τις δύο ταινίες ντοκυμαντέρ “Με γέφυρα τη γευστική μας παράδοση” και το βιβλίο-συνεργασία με Γερμανικό οίκο “CYPRUS: A Culinary Journey” (το οποίο τιμήθηκε με 6 διεθνή βραβεία), σειρά έχει το δικό της βιβλίο-πανόραμα της κυπριακής κουζίνας.
Το βιβλίο «Θησαυροί της Κυπριακής Κουζίνας» στα ελληνικά και «Cyprus Food Treasures” στα αγγλικά δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κυπριακής κουζίνας, με συνταγές όπως η Μαριλένα τις γνώρισε από τις έρευνες της στα χωριά και πόλεις, διασκευασμένες έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν.
Είναι διανθισμένο με πληροφορίες σχετικές με την παράδοση και τον πολιτισμό του φαγητού στη Κύπρο και περιλαμβάνει επίσης δικές της δημιουργίες οι οποίες αξιοποιούν τα παραδοσιακά μας προϊόντα, πάντα με σεβασμό προς τις παραδοσιακές γεύσεις και βασικά χαρακτηριστικά της κουζίνας μας.
Επιπλέον επειδή το οπτικό στοιχείο είναι στις μέρες μας εξαιρετικά σημαντικό, όλες οι συνταγές έχουν αποτυπωθεί από τον φωτογραφικό φακό του βραβευμένου Γιώργου Πανταζή, με μια φρέσκια ματιά και ταυτόχρονα μια σύγχρονη αλλά ζεστή άποψη.
Συνταγές, κείμενα και φωτογραφίες συνθέτουν μια πολυτελή, σκληρόδετη έκδοση 200 σελίδων, η οποία διατίθεται στην τιμή των 25 ευρώ.
*Η Μαριλένα Ιωαννίδου είναι μέλος της επιτροπής γευσιγνωσίας στα Βραβεία Ποιότητας του «Γ»