Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια πρωτότυπη συνταγή για το κλασικό αγαπημένο γιαουρτοσκόρδιον.
Υλικά
Για την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)*
- 2 κεφάλια σκόρδου
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, κοπανισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τζατζίκι
- 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο
- 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε
- 2-3 αγγουράκια τουρσί (τα μεγάλα), σε κυβάκια
- 1 ματσάκι δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
Διαδικασία
Κρέμα σκόρδου: Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί. Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι. Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας). Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 - 4 εβδομάδες.
Τζατζίκι: Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά. Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.
* Συμβουλή
- Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες.