Η ψημένη ρακή είναι το παραδοσιακό κέρασμα των Αμοργιανών και αποτελείται από ρακή, μέλι, ζάχαρη και γλυκά μπαχαρικά, ομοιάζει με το ρακόμελο και τη βρίσκουμε σε μεγάλες κάβες. Τα τυροπιτάκια αυτά είναι ένας είδος ραφιόλια που συναντάμε και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα και είτε είναι αλμυρά, όπως αυτά που προτείνουμε, υπάρχουν όμως και γλυκές εκδοχές.
Υλικά
Για τη ζύμη
200 ml ρακή ψημένη (ρακόμελο) ή λευκό ξηρό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
1 κιλό ξινομυζήθρα
2 αυγά
τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε καλά, για 20 λεπτά με τα χέρια ή για 10 λεπτά με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εντελώς λεία.
Νερό δεν θα χρειαστεί, αλλά, αν θεωρήσουμε ότι η ζύμη είναι πιο σφιχτή από όσο θα θέλαμε, τότε προσθέτουμε λίγο, κουταλιά κουταλιά.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη.
Γέμιση
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα λείο και ομοιογενές.
Πιτάκια
Για τα αμοργιανά, κόβουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο πάχους 3-4 χλστ. και σε όσο γίνεται παραλληλόγραμμο ή έστω οβάλ σχήμα.
Στη μία άκρη του κάθε φύλλου, κατά μήκος της μακριάς πλευράς του, βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γέμιση, σε απόσταση 4-5 εκ. μεταξύ τους.
Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, σκεπάζοντας τα λοφάκια γέμισης με την άλλη μακριά πλευρά του φύλλου.
Βρέχουμε ελαφρά τις ενώσεις και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.
Με μαχαίρι κόβουμε τα πιτάκια για να χωριστούν μεταξύ τους, δίνοντάς τους σχήμα παραλληλόγραμμο ή μισοφέγγαρου.
Για να σφραγίσουμε τη γέμιση και να δώσουμε στα πιτάκια την παραδοσιακή τους όψη, τα πιέζουμε περιμετρικά με πιρούνι.
Βάζουμε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ σκεύος και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
Τηγανίζουμε τα αμοργιανά σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Στραγγίζουμε τα αμοργιανά σε απορροφητικό χαρτί.