Είναι μια τάρτα πασπαρτού, που φτιάχνεται εύκολα με ελαφριά υλικά και έτοιμη ζύμη τάρτας. Το μυστικό εδώ είναι ο τραχανάς, που βάζουμε για να τραβήξει τα υγρά.
Υλικά
1 πακέτο έτοιμη ζύμη για τάρτες
λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα της ταρτιέρας
1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (ή σουσάμι απλό), για την επιφάνεια της τάρτας
Για τη γέμιση
1 πράσο, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
700 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
2 κουτ. σούπας γλυκός τραχανάς
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
500 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με πιρούνι
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την τάρτα με σπανάκι και ανθότυρο, ξεκινάμε με τη γέμιση.
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 12- 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαραθούν και να μείνουν με το λάδι τους.
Προσθέτουμε το σπανάκι και 2-3 κουτ. σούπας νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαραθεί και το σπανάκι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε να απλωθεί παντού και προσθέτουμε το αυγό, το ανθότυρο και τον άνηθο. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε τη ζύμη σκέτη για 10 λεπτά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αδειάζουμε τη γέμιση στη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το σουσάμι.
Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και να σφίξει η γέμιση.
Σερβίρουμε την τάρτα κρύα.