Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αλεξάνδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 πλευρά spare ribs (περίπου 2 κιλά - είναι το κάτω τμήμα των χοιρινών πλευρών μέχρι τα κόκαλα του στήθους και αφού αφαιρέσουμε από πάνω την πανσέτα) - το ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας
- 5 γρ. αλάτι ημίχοντρο
- 4 γρ. πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο
- 2 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 1 γρ. κρεμμύδι, σε σκόνη
- 2 γρ. σκόρδο, σε σκόνη
- 1 γρ. πιπέρι καγιέν
- 80 ml ελαιόλαδο
- 200 ml έτοιμη barbeque sauce
- 30 ml μηλόξιδο
- 30 ml χυμός μήλου
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι, τa πιπέριa, την πάπρικα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλείφουμε και από τις δύο πλευρές τα spare ribs με το ελαιόλαδο και τρίβουμε ομοιόμορφα με το μείγμα καρυκευμάτων.
Σε smoker (καπνιστήριο)
Ετοιμάζουμε το smoker μας ανάβοντας το στρώμα από κάρβουνα. Μόλις αυτά ασπρίσουν, ένδειξη ότι έχουν καεί σωστά, προσθέτουμε τα spare ribs, με την πιο χοντρή μεριά τους να κοιτάει τη φωτιά και τα γυμνά κόκαλα προς τα κάτω. Προσθέτουμε το ξύλο οξιάς που θα μας δώσει τον καπνό. Ανεφοδιάζουμε με φωτιά και καλά αναμμένα κάρβουνα ανά τακτά διαστήματα, διατηρώντας τη θερμοκρασία περίπου στους 120° C. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε την BBQ sauce με το μηλόξιδο και τον χυμό μήλου. Τα spare ribs θα χρειαστούν περίπου 5 ώρες για να μαλακώσουν, φθάνοντας στο πιο χοντρό σημείο τους 93° C. Μόλις είναι έτοιμα, τα αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα BBQ sauce και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να «γλασάρουν» κοντά στη φωτιά. Κόβουμε ανάμεσα στα κόκαλα και σερβίρουμε ιδανικά με πλούσια πατατοσαλάτα.
Σε ψησταριά με καπάκι
Βάζουμε μικρή φωτιά από τη μία μεριά, ακριβώς από πάνω στη σχάρα ένα σκεύος με νερό και δίπλα σε αυτό (διαγώνια απέναντι από τη φωτιά δηλαδή) τα spare ribs. Αφήνουμε την εισαγωγή από κάτω και την εξαγωγή στο καπάκι ανοιχτές, για να εξασφαλίσουμε τη ροή του αέρα και του καπνού. Ακολουθούμε τα βήματα ό.π.
Στην γκριλιέρα ή στον φούρνο
Για να ψηθούν πιο γρήγορα, ζητάμε από τον κρεοπώλη να χωρίσει τα παϊδάκια. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C ή ανάβουµε την γκριλιέρα. Ανακατεύουμε την BBQ sauce με το μηλόξιδο και τον χυμό μήλου. Βάζουμε τα παϊδάκια µε τη µαρινάδα στη λαµαρίνα του φούρνου. Ψήνουµε για 35-40 λεπτά, αλείφοντας αρκετές φορές τα παϊδάκια µε τη µαρινάδα καθώς ψήνονται, µέχρι να γίνουν και να καψαλιστούν ελαφρώς.