Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Studio M. Com/L. Mentzos
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ιδιαίτερο, μοσχοβολιστό ψωμί, σε συνταγή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά, το οποίο κρύβει στο εσωτερικό του κάστανα και κουκουνάρια.
Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι άσπρο μαλακό
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 3 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/2 κιλό κάστανα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς ψημένα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Μυστικά
Μπορείτε να βάλετε κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, που θα τα φτιάξετε μόνοι σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε και έτοιμα άγλυκα που πωλούνται σε πακετάκια μέσα σε κενό αέρος στα σούπερ μάρκετ. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα υπέροχα κάστανα γλασέ. Αυτά θα δώσουν γλύκα και επισημότητα στο ψωμί.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καστανόψωμο αρχικά βάζουμε μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος (ή του μίξερ) όλα τα υλικά εκτός από τα κάστανα, τα κουκουνάρια και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε νερό χλιαρό και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη λεία και απαλή. Χρειάζεται καλό και επίμονο ζύμωμα.
- Τότε προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε να απορροφηθεί.
- Ανοίγουμε με τις παλάμες τη ζύμη να γίνει μακρόστενη και πλακέ.
- Σκορπίζουμε πάνω τα κάστανα κομμένα στα δύο και τα κουκουνάρια και την τυλίγουμε ρολό.
- Τη βάζουμε σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση ή στο ταψί της κουζίνας, που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Αλείφουμε το καστανόψωμο με χλιαρό γάλα, το τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα ξύλο από σουβλάκι και το ψήνουμε γύρω στη 1 ώρα.