Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτο και μοσχομυριστό καλαμποκόψωμο με μικρές τρυπούλες, υγρασία και τόνους νοστιμιάς.
Υλικά
- 250 γρ. καλαμποκάλευρο
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. μαγιά νωπή (τη βρίσκουμε στα ψυγεία όλων των σούπερ μάρκετ, δίπλα στις φρέσκες ζύμες)
- 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, ή όσο ξύσμα μάς αρέσει
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 550 ml νερό χλιαρό (περίπου στους 30° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας – θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμποκόψωνο, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό.
- Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι και το ξύσμα.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Γεμίζουμε μέχρι τη μέση το ταψί με τη ζύμη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 20 - 30 λεπτά.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
- Βγάζουμε το καλαμποκόψωμο από το ταψί και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.