Συνταγή: Tina Webb
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα εποχής και στρώνουμε τραπέζι σε 20΄! Το λεμονάτο πιλάφι θα σας εντυπωσιάσει.
Υλικά
- 4 φιλέτα ή φέτες ψαριών της αρεσκείας μας, φρέσκα ή κατεψυγμένα, περίπου 180 - 200 γρ. (π.χ. γλώσσες, μπακαλιάροι κ.λπ.)
- 40 ml ελαιόλαδο για το πιλάφι + 2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα του ψαριού
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (κατά προτίμηση του 10λεπτου βρασμού)
- 3 φλιτζ. τσαγιού νερό (ή ζωμό αν έχουμε)
- 40 ml χυμό λεμονιού
- ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Οσο μαγειρεύουμε το πιλάφι, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και «ψήνουμε», σε δόσεις, τα φιλέτα ή φέτες ψαριών, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να γίνουν. Σερβίρουμε τα ψάρια με το λεμονάτο πιλάφι.