Για την 8η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 2η συνταγή που προκρίθηκε είναι της Μαρίας Χατζηκυριακίδου.
Υλικά
- 220 γρ. κονσέρβα τόνου σε νερό
- 1½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά ή 2/3 φραντζόλα ψωμί άσπρο, μπαγιάτικο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- λίγο κύμινο σε σκόνη
- λίγο κάρι σε σκόνη
- 2 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 κουτί κονκασέ ή 2-3 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζαχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Εάν χρησιμοποιήσουμε ψωμί, το μουσκεύουμε σε νερό, το «διαλύουμε» με τα χέρια μας, το στύβουμε και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο το μείγμα να σταθεί μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε λίγο καυτό λάδι. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να δέσει, για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με: Ρύζι πιλάφι της αρεσκείας μας.