Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Το pulao ή πιλάφι μπορεί να είναι πιάτο απλό ή εορταστικό, περίπλοκο, με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, όπως σε αυτή τη συνταγή.
Υλικά
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 5 εκ.
- 500 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες
- 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 5 κάψες κάρδαμου
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 15 στήμονες κρόκου (σαφράν), μουλιασμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό γάλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 250 ml γάλα καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 2 κουτ. σούπας φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς ροδόνερο (προαιρετικά)
- αλάτι
Διαδικασία
Τρίβουμε το τζίντζερ και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι. Πιέζουμε με τα χέρια μας πολύ δυνατά πάνω από ένα μπολ για να βγουν οι χυμοί. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε γουδί και γουδοχέρι για να χτυπήσουμε το τζίντζερ και να μαζέψουμε τους χυμούς. Χρειαζόμαστε μία κουταλιά της σούπας χυμό τζίντζερ.
Πλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζουμε. Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου για 2-3 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από το σκεύος και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει έντονα. Το βγάζουμε από το σκεύος. Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι το ρύζι, τους σπόρους κύμινου, την κανέλα, το κάρδαμο, τη ζάχαρη, τον χυμό τζίντζερ, τον κρόκο και λίγο αλάτι, και σοτάρουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε στο σκεύος τα φύλλα δάφνης και το γάλα καρύδας και νερό μέχρι να σκεπάσει το ρύζι κατά 5 εκατοστά περίπου. Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
Προσθέτουμε στο σκεύος τον αρακά και ανακατεύουμε καλά. Μειώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και το κρεμμύδι που έχουμε τσιγαρίσει, κρατώντας λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ροδόνερο, αν θέλουμε ένα πιο αρωματισμένο πιάτο.