Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΌταν το ζητούμενο είναι το φρέσκο ψάρι, τότε η απάντηση περιλαμβάνει τη φρεσκάδα και την ποικιλία των ψαράδων BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 μεγάλο λαβράκι (1,5 κιλό) από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 400ml παχύρευστο γάλα καρύδας (σε τενεκεδάκι)
- 60 γρ. λεμονόχορτο
- 500 γρ. γλυκοπατάτες
- 400 γρ. μικρά κολοκυθάκια
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. τσαγιού τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κοφτό κουτ. τσαγιού κουρκουμά (χρυσόριζα)
- Θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε ταψί. Κόβουμε 15 γρ. λεμονόχορτο
σε λεπτές λωρίδες και το βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού. Αλείβουμε το ψάρι με 50 ml γάλα καρύδας και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη. - Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά: αφού τα πλύνουμε, καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε μαζί με τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε μακρόστενα κομμάτια. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το λεμονόχορτο σε λεπτές λωρίδες και τα βάζουμε σε λεκάνη.
- Ρίχνουμε αλάτι, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο και τινάζουμε, έτσι ώστε να ανακατευτούν καλά. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω τα λαχανικά, αφήνοντας στο κέντρο άδειο χώρο για το ψάρι.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ψάρι στο ταψί και περιλούζουμε λαχανικά και ψάρι με το υπόλοιπο γάλα καρύδας. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και τα στερεώνουμε καλά γύρω από το ταψί.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 1/2 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5’ ακόμα (καλυμμένο), ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε.