Τι ωραία ιδέα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε χόρτα του τόπου μας όπως το κάρδαμο, που τα έχουμε κάπως ξεχασμένα. Ο σεφ χρησιμοποιεί τα τρυφερά κλωναράκια με τα στρογγυλά πικάντικα φύλλα του φυτού για μια όλο φρεσκάδα σαλάτα, άριστο συνοδευτικό για τα καλαμαράκια μας.
Υλικά
- 600 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες, πάχους 0,5 εκ.
- 1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- 1 μικρό αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (σε τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
Για τη σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα στρειδιών (oyster sauce)
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας ρυζόξιδο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας σουσαμέλαιο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα κάρδαμου
- 2 μάτσα φρέσκο κάρδαμο (τρυφερό ποώδες φυτό με πιπεράτη γεύση, που το βρίσκουμε σε μεγάλα μανάβικα – δεν έχει καμία σχέση με τους ξερούς σπόρους καρδάμωμου ή κακουλέ, οι οποίοι είναι από άλλο φυτό), χοντροκομμένα
- ο χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με καλαμάρι, ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας, το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το σουσαμέλαιο και το ελαιόλαδο.
Σαλάτα
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το κάρδαμο με αλατοπίπερο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Καλαμάρια
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμαράκια σε δόσεις για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσουν.
- Τα αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα μαζί με λίγο πιπέρι, την πιπεριά και το αγγούρι.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα καλαμαράκια με τα λαχανικά και τη σάλτσα τους σε 4 πιάτα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και από πάνω βάζουμε τη σαλάτα κάρδαμου.