Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φτιάξτε μαζί μας υπέροχη και χορταστική μακαρονοσαλάτα με κοφτό μακαρονάκι. Θα βάλουμε ζαμπόν και γραβιέρα για περισσότερη νοστιμιά.
Υλικά
- 250 γρ. Melissa κοφτό μακαρονάκι
- 200 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. ζαμπόν μπούτι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μπέικον
- 4 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από ένα ματσάκι βασιλικό (12 κλωνάρια περίπου), πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για περίπου 2 - 3 λεπτά και θρυμματισμένα στον πολυκόφτη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το μακαρονάκι 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας, για να «κρατάει» στο δόντι. Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξίδι με το λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε το ζυμαρικό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον για 3 - 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό. Το απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να κρυώσει και το σπάμε σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε στο κοφτό μακαρονάκι τα σύκα, τη γραβιέρα, το μπέικον και το ζαμπόν και ανακατεύουμε απαλά. Σκορπίζουμε τον βασιλικό και τα φιστίκια και σερβίρουμε.