Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Υλικά
- 500 γρ. Melissa κοράλλι
- 4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 1,5 - 2 εκ.
- 600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 60 ml μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 50 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 20 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- λάδι για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Αφαιρούμε το λάδι από την κατσαρόλα, αφήνοντας μόνο 4 - 5 κουτ. σούπας (το υπόλοιπο λάδι το φιλτράρουμε και το κρατάμε για άλλο τηγάνισμα). Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό, το βασιλικό, τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: βαρελίσια φέτα.