Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΈνα έξοχο γιορτινό κρεατικό που γίνεται -σχεδόν- μόνο του.
Υλικά
- 1½ κιλό χοιρινό σε ενιαίο κομμάτι, προτιμότερο τις μπριζόλες ενωμένες (ζητάμε από το χασάπη να αφαιρέσει το κόκαλο και να δέσει το κρέας ώστε να κρατήσει άθικτο το σχήμα του)
- 4 μέτρια καρότα, σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτά φετάκια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 100 ml γλυκό, λευκό κρασί
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας θρούμπι ξερό
- 2 γεμάτες κουτ. σούπας μουστάρδα Maille au miel
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα -κατά προτίμηση να μπαίνει και στο φούρνο- ή σε μια γάστρα που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα και στο λάδι που έχει μείνει στο σκεύος σοτάρουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με τα κρασιά, προσθέτουμε τη 1 κουταλιά μουστάρδα, τις δάφνες, το θρούμπι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά και μετά προσθέτουμε 4 φλιτζάνια βραστό νερό και αφήνουμε το υγρό μείγμα να πάρει μια καλή βράση. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, γυρίζοντάς το στο μέσον της διαδικασίας.
Μετά τις 2 ώρες ψησίματος ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το κρέας από το ταψί, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό. Μεταφέρουμε τα καρότα σε μια πιατέλα και πετάμε τις δάφνες. Μεταφέρουμε το ζουμί με τα κρεμμύδια από το ταψί στο μπλέντερ, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές καρότα και την υπόλοιπη μουστάρδα και τα πολτοποιούμε καλά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν η σάλτσα δεν είναι όσο πυκνή μας αρέσει, τη βράζουμε για λίγα λεπτά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να μειωθεί. Για πιο λείο αποτέλεσμα, την σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
Σερβίρουμε το κρέας σε λεπτές φέτες με τα καρότα και τη σάλτσα.