Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΟι κλασικοί γίγαντες δεν είναι μονόδρομος. Ιδού μια ιδιαίτερη εναλλακτική.
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια ψιλά, μουλιασμένα αποβραδίς
- 3 φύλλα δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες αλλά ολόκληρες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 5 - 6 κλωναράκια άνηθος ή 2 - 3 κλωναράκια δεντρολίβανο
Για τη σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
- 2 κουτ. σούπας sweet chilli sauce
- 1 κουτ. σούπας soya sauce
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κάρυ
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα με το σύρμα, μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα. Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις το νερό κοχλάσει, τα βράζουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς. Τα σουρώνουμε, κρατώντας 2 φλιτζάνια από το νερό τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Βάζουμε τα φασόλια στη γάστρα και προσθέτουμε τη σάλτσα, το χοντροκομμένο κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης, το μυρωδικό που επιλέξαμε και το υγρό από το βράσιμο των φασολιών. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Αν η γάστρα δεν κλείνει καλά (π.χ. αν δεν είναι βαριά), φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι από αλεύρι και νερό και με αυτό «ντύνουμε» περιμετρικά το σημείο που το καπάκι ακουμπά στη γάστρα. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Τα φασόλια είναι έτοιμα, μελωμένα, υπέροχα. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.