Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΣυνδυασμός που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια, εδώ σε μία απλή, σπιτική εκδοχή.
Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού (χωρίς το δέρμα)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille au miel (με μέλι)
- 1 φλιτζ. τσαγιού φακές ψιλές
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ψιλά καρέ
- ελάχιστο αλεύρι
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ + 1 ολόκληρο, καθαρισμένο
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, κοπανισμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε άφθονο νερό με τα 2 δαφνόφυλλα και το ολόκληρο κρεμμύδι. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι εντελώς (πρέπει να κρατάνε λίγο στο δόντι για σαλάτα), για περίπου 20 - 25 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και πετάμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα και από τις δύο μουστάρδες, τα 1/3 του λαδιού (20 ml) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 20 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν λίγο, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τις μουστάρδες και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Αποσύρουμε και, μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, το ανακατεύουμε με τις φακές. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε τη σαλάτα χλιαρή.
Στο μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του σολομού, τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τινάζουμε να πέσει το περιττό. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι (20 ml) τα φιλέτα του σολομού (σε δόσεις, αν δεν χωράνε στο σκεύος), μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και να γίνουν στο εσωτερικό τους καταπώς μας αρέσουν, ιδανικά για 8-10 λεπτά συνολικά.
Βάζουμε στη σαλάτα τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα. Προσθέτουμε το σολομό και σερβίρουμε.