Μία από τις πάμπολλές εκδοχές της διάσημης ρωσικής σαλάτας. Οφείλει το όνομά της στον Βέλγο σεφ Λουσιέν Ολιβιέ ο οποίος την «εφηύρε» όταν διαφέντευε την κουζίνα του περίφημου μοσχοβίτικου εστιατορίου Ερμιτάζ.
Υλικά
- 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, βρασμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 150 γρ. ψιλές αποφλοιωμένες γαρίδες
- 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μοσχαρίσια γλώσσα καπνιστή, σε κύβους
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 2-3 αγγουράκια τουρσί, σε κομματάκια
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ή άνηθος (ή μείγμα αυτών), ψιλοκομμένος
- 4 κουτ. σούπας αρακάς
- 2 μεγάλες πατάτες, με τη φλούδα, πλυμένες
- 2 καρότα, καθαρισμένα
- 2 αυγά, σφιχτοβρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1½ φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό κατά 4-5 δάχτυλα. Προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε μέχρι να γίνουν τα λαχανικά - τα ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Πρώτα θα γίνουν τα καρότα (στα 10-15 λεπτά, οπότε τα βγάζουμε) και έπειτα οι πατάτες (θέλουν περίπου 25 – 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους). Κόβουμε τα καρότα σε μικρούς κύβους, που απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Μόλις κρυώσουν λίγο οι πατάτες ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, που επίσης απλώνουμε στο ταψάκι. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τον αρακά μαζί με τις γαρίδες για περίπου 4-5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα καρότα, τις πατάτες, τον αρακά και τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη μισή μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζαμπόν, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά, την κάππαρη, τα αγγουράκια, τα αυγά και την υπόλοιπη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε και πάλι απαλά, για να μη διαλυθούν τα υλικά. Αν θέλουμε προσθέτουμε περισσότερη μαγιονέζα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει καλά η σαλάτα.
Μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα ωραίο μπολ ή σε μια πιατέλα και να τη στολίσουμε με φύλλα μυρωδικών. Διαφορετικά, τη σερβίρουμε σε ποτηράκια ή μέσα σε φύλλα σικορέ ή τη «στήνουμε» μέσα σε πιάτα χρησιμοποιώντας μικρά ατομικά τσέρκια. Σε μια πιο γκουρμέ περίσταση, την γαρνίρουμε με πέρλες μπρικ.