Φωτογραφία: Corbis/ Smart Magna
Αποθήκευση για αργότεραΈνας ιδιαίτερος πουρές, εξαίσιο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά, κυρίως χοιρινό ή κοτόπουλο.
Υλικά
- 600 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 φύλλα δάφνης
- 60 ml ουίσκι
- 60 ml ελαιόλαδο
- 4 κουτ. γλυκού μουστάρδα Maille με μέλι
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη ή άνηθος, ψιλοκομμένα (το καθένα με διαφορετικά αποτελέσματα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά, να κάψει καλά, χωρίς λάδι. Πρέπει σχεδόν να καπνίσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, να ροδίσει κατά τόπους το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον αρακά και το λάδι και συνεχίζουμε το καβούρδισμα μέχρι να στεγνώσει ο αρακάς και να καψαλιστεί ελαφρώς. Χρειάζεται προσοχή, γιατί η κατσαρόλα θα βγάζει αρκετό αχνό.
Σβήνουμε με το ουίσκι και ανακατεύουμε ώστε τυχόν καμμένα υπολείμματα να διαλυθούν γρήγορα στο λιγόστο υγρό. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά. Μόλις κοχλάσει καλά το υγρό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και σχεδόν να εξατμιστούν τα υγρά - πρέπει να μείνουν ελάχιστα για να μη γίνει πολύ σφιχτός ο αρακάς.
Αφαιρούμε τις δάφνες και πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ ή στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι, μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα - δεν πειράζει να μείνουν και μερικά κομματάκια. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό ή χλιαρό και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με καβουρδισμένα κουκουνάρια.
Συνοδεύουμε με: τέλεια ψητά μπριζολάκια ή κοτόπουλο. Εναλλακτικά, το σερβίρουμε με λίγα κυβάκια από προσούτο (που έχουμε αγοράσει σε ενιαίο κομμάτι).