Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΗ προσθήκη της γλυκιάς μουστάρδας δίνει ένταση και γευστικό βάθος στο μπέργκερ, ενώ κοντράρει θαυμάσια την αλμυρή σόγια σος.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (προτιμότερο από ελιά ή σπάλα)
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille με μέλι
- 3 κουτ. σούπας σόγια σος (προτιμότερο σκουρόχρωμη γιαπωνέζικη που είναι πιο πυκνή)
- 1 – 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε), λιωμένες
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας (προτιμότερο ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο) ή 1 κουτ. σούπας ξερά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το μείγμα) + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
- μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα (διαλέγουμε ό,τι αγαπάμε)
- πίκλες
- μουστάρδα (προτιμότερο ντιζόν)
- κέτσαπ
- κρεμμυδοροδέλες
- ροδέλες ντομάτας
- φύλλα μαρουλιού ή λόλας ή ρόκας
- λεπτές φέτες τυρί της αρεσκείας μας
- ψωμάκια για μπέργκερ ή φέτες ψωμιού
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπέργκερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Δοκιμάζουμε το μείγμα στο αλάτι του ως εξής: Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει καλά, το λαδώνουμε ελαφρώς, φτιάχνουμε ένα μικροσκοπικό μπέργκερ (σαν μικρό καρύδι) και το «ψήνουμε». Δοκιμάζουμε και αν το θέλουμε πιο αλμυρό προσθέτουμε λίγη σόγια σος ή αλάτι και ζυμώνουμε ξανά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά, ώστε να «ωριμάσει» το μείγμα.
Στη συνέχεια, βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μπέργκερ, τα οποία πιέζουμε να γίνουν κάπως πλακέ. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά. Λαδώνουμε ελαφρώς τα μπέργκερ με τα χέρια μας και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι (σε 2 δόσεις). Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα μπέργκερ μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει η επιφάνεια που ακουμπά στο τηγάνι, για περίπου 3-5 λεπτά. Γυρίζουμε τα μπέργκερ με μια σπάτουλα και τα ψήνουμε για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι και αυτή η πλευρά να ροδίσει πολύ έντονα.
Προσοχή: δεν πιέζουμε ούτε τρυπάμε τα μπέργκερ για να μη χάσουν τους «χυμούς» τους και στεγνώσουν. Ελέγχουμε το βαθμό ψησίματος, κόβοντας λίγο στο κέντρο ένα μπέργκερ. Αν τα θέλουμε πιο καλοψημένα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ψήνουμε γυρίζοντάς τα τακτικά, για άλλα 4-5 λεπτά.
Σερβίρισμα: Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε με μουστάρδα και κέτσαπ. Βάζουμε τα μπέργκερ και συμπληρώνουμε με όποια υλικά επιθυμούμε. Αν θέλουμε τυρί, το βάζουμε πάνω στο ζεστό μπιφτέκι για να λιώσει ελαφρώς. «Κλείνουμε» τα μπέργκερ και τα σερβίρουμε όσο είναι ζεστά με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.
Συμβουλή: Αν θέλουμε να δώσουμε «ελληνική» ιθαγένεια στα μπέργκερ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματοπελτέ αντί για κέτσαπ, θρυμματισμένη φέτα αντί για κίτρινο τυρί, «κουμπιά» κάππαρης αντί για άλλα τουρσάκια.