Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΈνα σούπερ πιάτο που θα εντυπωσιάσει και τους πλέον απαιτητικούς. Αν μάλιστα φτιάξετε και ένα ζωμό με τα κεφάλια από τις γαρίδες.
Υλικά
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 12 μεγάλες, φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
- 2 μέτρια χωριάτικα λουκάνικα, σε λεπτές φέτες
- 3 - 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια), ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
- 1 πράσινη πιπεριά, σε μικρά καρέ
- 1 ντομάτα, χωρίς τα σπόρια, σε μικρά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille dijon originale
- 1 φύλλο δάφνης
- χυμός λεμονιού, κατά βούληση
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε άφθονο νερό με αλάτι και τη δάφνη να βράσει σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσει καλά, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από όσο λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε, φροντίζοντας να κρατήσουμε περίπου 2/3 του φλιτζανιού από το νερό του βρασίματος.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη και ρηχή κατσαρόλα ή ένα μεγαλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χωρίς να βάλουμε λάδι. Μόλις κάψει ρίχνουμε τις φέτες των λουκάνικων και τις σοτάρουμε για 1-1½ λεπτό από κάθε πλευρά, ίσα να ροδίσουν και να βγάλουν μέρος από το λίπος τους. Σουρώνουμε το όλον σε σουρωτήρι ώστε να απομακρύνουμε το λίπος.
Επαναφέρουμε το σκεύος στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνουμε την πιπεριά και την ντομάτα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Δεν θέλουμε τα υλικά να ψηθούν πολύ - πρέπει ίσα ίσα να μαλακώσουν και να αναμειχθούν κάπως οι γεύσεις.
Διαλύουμε τη μουστάρδα στο νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο και το ρίχνουμε στο σκεύος. Προσθέτουμε επίσης το κριθαράκι και το λουκάνικο. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό.
Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και το θυμάρι. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλή: Για ακόμη πιο γευστικό αποτέλεσμα, σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες σε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά (προσθέτοντας, αν θέλουμε, και λίγα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά) και, μόλις ροδίσουν καλά, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά και μετά σουρώνουμε το ζουμί από λεπτή σίτα. Το νοστιμότατο αυτό ζωμό τον χρησιμοποιούμε αντί του νερού που βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος.