Μια αυτοκρατορική συνταγή από το μακρινό Königsberg.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινός κιμάς (από σπάλα)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο θέλουμε), τριμμένες
- 3-4 ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Wholegrain με ολόκληρους σπόρους σιναπιού
- 2 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα), μουλιασμένες σε γάλα και στυμμένες
- ελάχιστο κύμινο, κοπανισμένο
- 1 μεγάλο αυγό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το μαγείρεμα+τη σάλτσα
- 3 λίτρα νερό ή ζωμός
- 2 φύλλα δάφνης
- 7-8 μπαχάρια
- 80 γρ. βούτυρο
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 50 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκοι αυγών
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1-2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κιμάς: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για μερικά λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να προκύψει ένα μείγμα αφράτο. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά για 8 ώρες) να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες στο μέγεθος μικρού λεμονιού.
Μαγείρεμα+σάλτσα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 3 λίτρα νερό (ή ζωμό ή μείγμα αυτών) μαζί με τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και αλατοπίπερο. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση το υγρό. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά. Ξαφρίζουμε με μια κουτάλα (όχι τρυπητή) για όση ώρα μαζεύεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετά τους βγάζουμε σε μια πιατέλα και τους αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε το ζωμό μέσα στο οποίο έβρασαν οι κεφτέδες και τον φυλάμε για τη σάλτσα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι βροχηδόν και ανακατεύουμε έντονα με έναν αυγοδάρτη για να μη σβολιάσει. Προσοχή: το αλεύρι πρέπει να ψηθεί και να ροδίσει ελαφρώς για να μην έχει η σάλτσα γεύση «αλευρίλας» μετά. Προσθέτουμε σε δόσεις το ζωμό μέσα στο οποίο έβρασαν οι κεφτέδες, ανακατεύοντας διαρκώς. Μπορεί να μην χρειαστεί όλος - εξαρτάται από το πόσο πυκνή θέλουμε τη σάλτσα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε την κάππαρη και μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το λεμόνι και τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ώστε να ενωθεί το μείγμα με τη σάλτσα. Το αποτέλεσμα είναι μια πυκνόρρευστη, πλούσια σάλτσα. Επαναφέρουμε τους κεφτέδες στην κατσαρόλα ώστε να ζεσταθούν. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Συνοδεύουμε με: Κατά κανόνα συνοδεύεται με βραστές πατάτες, όμως μπορούμε να το σερβίρουμε με βραστά ή ζεματιστά λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. σπαράγγια) ή ακόμη και νιόκι.