Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΜια διαφορετική γέμιση για τη μεξικάνικη αγαπημένη.
Υλικά
- 4 μεγάλες τορτίγιες
- 250 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο+λίγο ακόμη για τις πίτες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 μικρό ξερό, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon Originale
- 1 κουτ. γλυκού πελτές
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ ή ουίσκι ή ούζο (ένα δυνατό αλκοόλ)
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/6 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- 1/6 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/8 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 200 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον κιμά, αλατοπίπερο και όλα τα μπαχαρικά, δυναμώνουμε τη φωτιά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας τον διαρκώς με μια κουτάλα ώστε να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα, για περίπου 7-8 λεπτά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να σωθούν τα υγρά του κιμά. Μετά προσθέτουμε το αλκοόλ και μετά από 2 λεπτά τη μουστάρδα, τον πελτέ και 80 ml νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το φαγητό χωρίς καθόλου υγρά. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο.
Βάζουμε 2 τορτίγιες στον πάγκο εργασίας. Απλώνουμε σε κάθε μία από 50 γρ. τριμμένο τυρί. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και καλύπτουμε με το υπόλοιπο τυρί. Σκεπάζουμε με τις άλλες 2 τορτίγιες και πιέζουμε να «κολλήσουν» λίγο τα υλικά μεταξύ τους. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητκό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το λαδώνουμε με ένα πινέλο. Μεταφέρουμε προσεχτικά στο τηγάνι τη μία πίτα και ψήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει από κάτω και να μισολιώσει το τυρί. Τη λαδώνουμε από πάνω, τη γυρίζουμε προσεχτικά και την ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει και από αυτή την πλευρά και να λιώσει εντελώς το τυρί. Τη μεταφέρουμε στο φούρνο για να τη διατηρήσουμε ζεστή. Επαναλαμβάνουμε και με την άλλη πίτα.
Σερβίρουμε τις κεσαντίγιες ζεστές κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια.