Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΗ προσθήκη ντιζονέζ στον πουρέ τον καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για το ψητό της Κυριακής.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 100 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας Maille dijonnaise
- 1 - 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
Διαδικασία
Βουτσίζουμε τις πατάτες με το ειδικό βουρτσάκι, αν διαθέτουμε, για να απομακρύνουμε τα πολλά χώματα. Μετά τις πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Βάζουμε τις πατάτες, όπως είναι με τη φλούδα τους, σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό βρύσης που να τις υπερκαλύπτει κατά 5 – 6 εκ. Προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και τη δάφνη και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 - 50 λεπτά. Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή με ένα λεπτό μαχαίρι και, αν τις διαπερνά με ευκολία, σημαίνει ότι είναι έτοιμες. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές και τις λιώνουμε είτε με το πρες πουρέ είτε στο μύλο λαχανικών, ποτέ στο μπλέντερ γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα. Το ζεσταίνουμε για 1 – 2 λεπτά και ρίχνουμε τον πουρέ. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το γάλα και να γίνει λείος και απαλός. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι «γυαλίσει» ο πουρές. Αποσύρουμε, προσθέτουμε την ντιζονέζ, το θυμάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τον πουρέ όσο είναι ζεστός.
Συνοδεύουμε με: Ο πουρές αυτός ταιριάζει με ολόκληρο κοτόπουλο φούρνου, ψητό μοσχάρι κατσαρόλας ή φουρνιστό (ροστ μπιφ), χοιρινές μπριζόλες, χοιρινό μπούτι ψητό.