Φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολο, νόστιμο και... πεντανόστιμο! Μια συνταγή για την Κυριακή του Πάσχα και κάθε Κυριακή.
Υλικά
- 1 μπούτι από αρνάκι γάλακτος γύρω στα 2½ κιλά
- 3 σκελίδες σκόρδου, σε μικρά κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού ή δεντρολίβανου (ή 1 κουτ. ξερά καλά κοπανισμένα)
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille whole grain
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 3 κουτ. επιπλέον για τις πατάτες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170º C.
Με ένα μικρό μαχαίρι κάνουμε μικρές τομές σε όλο το μπούτι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το σκόρδο με αλατοπίπερο, τη μουστάρδα, το λάδι (3 κουταλιές) και τα μυρωδικά. Αλείφουμε το μπούτι με τα χέρια μας φροντίζοντας να παραχώσουμε μείγμα στις τομές ώστε να νοστιμίσει το ψαχνό σε βάθος.
Τυλίγουμε καλά το μπούτι σε λαδόκολλα και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 1½ ώρα. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να τις καλύπτει και αλάτι και τις βράζουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι τελείως. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε το λάδι (3 κουταλιές) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.
Μόλις περάσει η 1½ ώρα ψησίματος του κρέατος, το ξετυλίγουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε τυχόν υγρά που θα έχει αφήσει μέσα στη λαδόκολλα. Βάζουμε τα υγρά στο ταψί με τις πατάτες. Βάζουμε προσεχτικά το μπούτι στη σχάρα του φούρνου και σε χαμηλότερη σκάλα στερεώνουμε το ταψί με τις πατάτες ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά από το ψήσιμο του κρέατος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας και να γίνουν οι πατάτες. Αν κάποιο από τα δύο γίνουν νωρίτερα, το βγάζουμε από τον φούρνο. Επίσης, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό στο ταψί με τις πατάτες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.